Ο τρόπος ζωής επηρεάζει τη σεξουαλική μας ζωή;


Αλλάξτε κάποιες καθημερινές συνήθειες

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τον αγγειακό μηχανισμό του πέους. Ως συνέπεια, στους χρόνιους καπνιστές παρατηρείται συχνά στυτική δυσλειτουργία, προκαλώντας τους αδυναμία να αντεπεξέλθουν στη σεξουαλική επαφή.

Ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον που ζούμε συχνά επηρεάζουν τη σεξουαλική μας ζωή. Όλο και περισσότερες σύγχρονες έρευνες μελετούν την επίδραση των καινούργιων συνθηκών ζωής και κατά πόσο αυτές, όπως το κάπνισμα, το στρες, το επαγγελματικό άγχος, οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή του άνδρα και της γυναίκας.

Συχνά κυρίως οι άνδρες προβληματίζονται για το αν οι διατροφικές τους συνήθειες επηρεάζουν τη σεξουαλική τους ζωή. Πολλές φορές αναρωτιούνται για το ποιες τροφές μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη σεξουαλική τους δραστηριότητα και ποιες τροφές την επιβαρύνουν. Επικρατεί η άποψη, για παράδειγμα, ότι τα θαλασσινά, τα οστρακοειδή, το μέλι, ο βασιλικός πολτός και τα βότανα είναι αφροδισιακές τροφές. Η αλήθεια είναι ότι οι τροφές αυτές δε συμβάλλουν στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι μια ισορροπημένη διατροφή λειτουργεί θετικά στη διατήρηση συνολικά της υγείας μας, μέρος της οποίας είναι και η σεξουαλική. Παράλληλα, η φυσική άσκηση φαίνεται ότι ενισχύει τη σωματική υγεία του ατόμου, λειτουργώντας θετικά και στη σεξουαλική ζωή, προσφέροντας αίσθημα ευεξίας και ενεργητικότητας.

Μία συνήθεια της εποχής είναι το κάπνισμα, το οποίο έχει αρνητικές επιδράσεις στην αγγειακή κυκλοφορία του οργανισμού μας, προκαλώντας βλάβες στην αιμάτωση διαφόρων οργάνων. Πράγματι, η λειτουργικότητα των οργάνων πλήττεται σοβαρά μέσα από τη μειωμένη παροχή αίματος και οξυγόνωση. Το κάπνισμα, μετά από μακροχρόνια χρήση, φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τον αγγειακό μηχανισμό του πέους. Ως συνέπεια, στους χρόνιους καπνιστές παρατηρείται συχνά στυτική δυσλειτουργία, προκαλώντας τους αδυναμία να αντεπεξέλθουν στη σεξουαλική επαφή.

Επίσης, έρευνες υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα μπορεί να συμβάλλει αρνητικά και στη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας, προκαλώντας προβλήματα στη διέγερση και στον οργασμό της. Επιπλέον, το στρες φαίνεται να συμβάλλει αρνητικά στη σεξουαλική ζωή και των δύο φύλων. Το επαγγελματικό άγχος, οανταγωνισμός, οι αυξημένες υποχρεώσεις λειτουργούν ανασταλτικά στην εύρυθμη σεξουαλική λειτουργία. Ο άνδρας δείχνει να είναι περισσότερο ευάλωτος από τη γυναίκα σε παράγοντες στρες που τον καθιστούν επιρρεπή στο σεξουαλικό πρόβλημα. Όταν μάλιστα το στρες είναι χρόνιο, προκαλεί σημαντικές σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως στυτική δυσλειτουργία και διαταραχές στην εκσπερμάτιση.

Παράλληλα, το επαγγελματικό άγχος φαίνεται να αποτελεί κυρίαρχη αιτία εμφάνισης σεξουαλικού προβλήματος κυρίως στις ηλικίες 35-50 ετών. Τελευταίες όμως μελέτες, δείχνουν ότι συσσωρευμένο άγχος επαγγελματικής πορείας έχουν και οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, δεδομένου ότι ο χρόνος συνταξιοδότησης παρατείνεται. Επιπλέον, η ανεργία είναι ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που παίρνει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας, κάτι που επιτείνει το άγχος και την ανασφάλεια. Μάλιστα, το επαγγελματικό στρες ενοχοποιείται όλο και περισσότερο για την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών, όπως οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη που εμπλέκονται σημαντικά με τη σεξουαλική ζωή του άνδρα και της γυναίκας, προκαλώντας τους προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή.

Διεκδικήστε μία καλύτερη σεξουαλική ζωή αλλάζοντας τις καθημερινές σας συνήθειες:

  • Διακόψτε το κάπνισμα
  • Μειώστε το αλκοόλ
  • Ελέγξτε το σωματικό σας βάρος
  • Κάντε υγιεινή διατροφή - μειώστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπη
  • Μειώστε το άγχος στην καθημερινότητά σας
  • Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας
  • Ελέγξτε την κατάσταση της υγείας σας
ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
(0030) 210 7.79.79.79
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και 16:00-20:00
Για επικοινωνία στην Κύπρο Κυριάκου Μάτση 6, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία
Tηλέφωνα: 22459555, 22459556, fax: 22777197

> Ο Δρ. Θάνος Ασκητής είναι Νευρολόγος - Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας
> Η Χριστίνα Χουσιάδα είναι Ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".