Skip to main content
Τα δικαιώματα σας όταν συλληφθείτε

Τα δικαιώματα σας όταν συλληφθείτε


Τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία

Η εμπειρία της σύλληψης, ιδιαίτερα όταν κάποιος θεωρείται ύποπτος για αδίκημα το οποίο δεν έχει πράξει, μπορεί να είναι από τις πιο ανησυχητικές και ενοχλητικές εμπειρίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς.

Το δικαίωμα της ελευθερίας είναι κατοχυρωμένο τόσο από το Σύνταγμα μας όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο δεν μπορεί να παραβιαστεί παρά υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος.

Ως εκ τούτου, είναι ύψιστης σημασίας όλοι να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους όταν τελούν υπό σύλληψη καθώς και ποια είναι η διαδικασία παρουσίασης κάποιου υπόπτου, ενώπιον Δικαστηρίου.

Το Άρθρο 11(3) του Συντάγματος προβλέπει ότι, κανένας δεν συλλαμβάνεται χωρίς ένταλμα, εκτός αν το αδίκημα είναι αυτόφωρο και τιμωρείται με φυλάκιση και όπως ο Νόμος ορίζει.

Κάθε ένταλμα συλλήψεως φέρει την υπογραφή του Δικαστή που το εκδίδει, την ημερομηνία εκδόσεως καθώς επίσης και βεβαίωση του Δικαστή ότι έχει ικανοποιηθεί λογικά για την ύπαρξη της αναγκαιότητας εκδόσεως του εντάλματος.

Ένα ένταλμα συλλήψεως μπορεί να εκτελεσθεί οποιαδήποτε ώρα, σε οποιοδήποτε μέρος και οποιαδήποτε μέρα συμπεριλαμβανομένης και δημόσιας αργίας.

Κατά τη σύλληψη ο ύποπτος δικαιούται να πληροφορηθεί από το πρόσωπο που θα τον συλλάβει, ότι υπάρχει εναντίον του ένταλμα και τους λόγους της σύλληψης.

Κατά τη στιγμή της σύλληψης ο ύποπτος θα πρέπει να πληροφορηθεί, σε καταληπτή σε αυτόν γλώσσα, τους λόγους της σύλληψης και δικαιούται να τύχει των υπηρεσιών δικηγόρου της επιλογής του.

Αν το πρόσωπο που θα συλληφθεί αντιστέκεται βίαια στην προσπάθεια σύλληψης του ή αποπειράται να διαφύγει αυτήν, ο αστυνομικός που προβαίνει στη σύλληψη δύναται να χρησιμοποιήσει όλα τα αναγκαία μέσα προς επίτευξη αυτής.

Μετά τη σύλληψη…

«Με τη λήξη ενός διατάγματος προσωποκράτησης και εφόσον οι ανακρίσεις και οι έρευνες δεν έχουν συμπληρωθεί, οι αστυνομικές αρχές έχουν την δυνατότητα αίτησης για ανανέωση του διατάγματος για άλλες 8 μέρες και αυτό να επαναλαμβάνεται με την ανανέωση της προσωποκράτησης ανά 8 ημέρες, με μέγιστη συνολική περίοδο 3 μηνών»

Μετά τη σύλληψη, ο συλληφθείς κρατείται σε αστυνομικό σταθμό ή άλλο εξουσιοδοτημένο μέρος και πληροφορείται ότι δικαιούται να έχει νομική συμβουλή (Άρθρο 11 (4) του Συντάγματος).

Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να του παραχωρηθούν οι απαιτούμενες διευκολύνσεις. Κάθε πρόσωπο που συλλαμβάνεται πρέπει να παρουσιάζεται στο Δικαστήριο που έκδωσε το ένταλμα το συντομότερο δυνατό.

Το Άρθρο 11(5) του Συντάγματος ορίζει ότι, το πρόσωπο που συλλαμβάνεται, θα πρέπει να παρουσιάζεται στο Δικαστήριο το συντομότερο, όχι όμως αργότερα από 24 ώρες μετά από τη σύλληψη του. Αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα στην Αστυνομία να κρατεί τον ύποπτο υπό σύλληψη για 24 ώρες, όταν δεν συντρέχουν λόγοι για την κράτηση.

Προσωποκράτηση

Ο συλληφθείς ως ύποπτος για την διάπραξη αδικήματος, μεταφέρεται μέσα σε 24 ώρες από την σύλληψη, ενώπιον Δικαστή, εφόσον οι ανακρίσεις για το αδίκημα για το οποίο συνελήφθη δεν έχουν συμπληρωθεί. Σκοπός της εμφάνισης αυτής είναι να ζητήσει η Αστυνομία την κράτηση του για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8 μέρες κάθε φορά και το οποίο συνολικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 3 μήνες.

Σχεδόν σε κάθε περίπτωση δίδεται μαρτυρία από τον εξεταστή της υπόθεσης και έχει την ευκαιρία ο ύποπτος ή ο δικηγόρος του να τον αντεξετάσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δώσει μαρτυρία και ο ίδιος ο ύποπτος.

Για να εκδοθεί ένα διάταγμα προσωποκράτησης από το Δικαστήριο, θα πρέπει να υπάρχει μαρτυρία ότι διαπράχθηκε κάποιο αδίκημα και η οποία θα πρέπει να δημιουργεί εύλογη υποψία ότι ο ύποπτος συνδέεται με το αδίκημα, οι ανακρίσεις της Αστυνομίας να μην έχουν συμπληρωθεί και η κράτηση του υπόπτου θα πρέπει να είναι αναγκαία για τη διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων.

Το βάρος είναι στους ώμους της Αστυνομίας ώστε να πείσει το Δικαστήριο ότι το διάταγμα είναι αναγκαίο και το Δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει, όχι μόνο αν είναι αναγκαία η προσωποκράτηση, αλλά και εάν είναι δικαιολογημένος και ο χρόνος που ζητεί η Αστυνομία.

Με τη λήξη ενός διατάγματος προσωποκράτησης και εφόσον οι ανακρίσεις και οι έρευνες δεν έχουν συμπληρωθεί, οι αστυνομικές αρχές έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση στο Δικαστήριο για ανανέωση του διατάγματος για άλλες οκτώ μέρες και αυτό να επαναλαμβάνεται με την ανανέωση της προσωποκράτησης ανά οκτώ ημέρες, με μέγιστη συνολική περίοδο 3 μηνών. Το βάρος απόδειξης σε περίπτωση αίτησης ανανέωσης του Διατάγματος είναι μεγαλύτερο, καθώς είναι υποχρέωση της Αστυνομίας να αποδείξει ότι χρησιμοποίησε στο έπακρο τον χρόνο που της δόθηκε.

neokleous 18338


Αναζήτηση