Skip to main content
Σημαντικό το έργο που καταγράφουν οι απερχόμενες Πρυτανικές Αρχές του ΤΕΠΑΚ

Σημαντικό το έργο που καταγράφουν οι απερχόμενες Πρυτανικές Αρχές του ΤΕΠΑΚ


Η εξασφάλιση έκτασης γης στον οικισμό "Βερεγγάρια", η αύξηση της κρατικής χορηγίας, η διάκριση ως το καλύτερο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο και η αναστροφή του αρνητικού κλίματος , είναι μερικά από τα επιτεύγματα που καταγράφει, στην τετραετή της θητεία, η ηγεσία των απερχόμενων Πρυτανικών Αρχών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι Πρυτανικές Αρχές, που όταν αναλάμβαναν, το 2016, είχαν να αντιμετωπίσουν τον απόηχο σκανδάλων και ατασθαλιών, παραδίδουν από τον νέο χρόνο τη σκυτάλη και προσδοκούν σε συνέχιση του έργου που επιτελέστηκε και σε ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πλήρη κτιριακή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, που συνεχίζει να εκκρεμεί.

Σε διάσκεψη Τύπου, ο απερχόμενος Πρύτανης, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, έκανε ένα απολογισμό του έργου που έγινε, στη βάση στρατηγικών πυλώνων που αφορούσαν την εκπαίδευση, την έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, την πανεπιστημιακή ανάπτυξη και οικονομική αυτονομία, τη διεθνοποίηση, τη φοιτητική ευημερία και ανάπτυξη, τη σύγχρονη διακυβέρνηση και αποτελεσματική διοίκηση και τέλος, τη δημόσια εικόνα και την κοινωνική προσφορά.

Συγκεκριμένα, στον πυλώνα εκπαίδευσης, προσφέρθηκαν νέα προγράμματα σπουδών, όπως το προπτυχιακό στη χημική μηχανική και στις Καλές Τέχνες, μεταπτυχιακό στη μαιευτική, στη βιοιατρική μηχανική, στη γεωπληροφορική και στις γεωχωρικές τεχνολογίες, στη δημόσια υγεία και στη γνωστική νευροαποκατάσταση, ενώ σχεδιάστηκε και προγραμματίζεται να ξεκινήσει κοινό πρόγραμμα ηλεκτρονικής μηχανικής με το κινεζικό πανεπιστήμιο Hangzhou Dianzi, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε κινέζους φοιτητές να φοιτήσουν, στο δεύτερο έτος σπουδών τους, στην Κύπρο.

Στον τομέα της έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ως ιδιαίτερα σημαντική καταγράφεται η εξασφάλιση χρηματοδότησης 35 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας Excelsior, με σκοπό τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στους τομείς που σχετίζονται με την παρατήρηση της Γης και τις τεχνολογίες διαστήματος. Όπως σημείωσε ο καθηγητής Αναγιωτός, το Κέντρο Αριστείας Excelsior αναμένεται να επιφέρει τεράστια ανάπτυξη για το ΤΕΠΑΚ αλλά και στην πόλη της Λεμεσού, τοποθετώντας το Πανεπιστήμιο στο διεθνή χάρτη της Έρευνας και Καινοτομίας.

Επιπρόσθετα και μεταξύ άλλων, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση πέραν των 15 εκατομμυρίων ευρώ για 40 ερευνητικά προγράμματα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon2020, ενώ 11 εκατομμύρια ευρώ εξασφαλίστηκαν για 60 ερευνητικά προγράμματα, στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας RESTART 2016-2020.

Υπενθύμισε δε την ίδρυση του Κέντρου Έρευνας Καρκίνου, σε συνεργασία με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και μεγάλα ερευνητικά κέντρα καρκίνου σε Γερμανία, Ελλάδα και Ισραήλ, αλλά και την εξασφάλιση της μιας και μοναδικής έδρας της UNESCO, στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σημειώνοντας πως έχει επιτευχθεί αύξηση της κρατικής χορηγίας κατά 13%, "ώστε από προϋπολογισμό επιβίωσης να έχουμε σήμερα προϋπολογισμό ανάπτυξης", ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ είπε πως, στη βάση πολιτικής για προσέλκυση δωρεών και χορηγιών, έχουν εξασφαλιστεί δυο μεγάλες δωρεές από ιδιώτες, ενώ δημιουργούνται νέες πηγές εσόδων μέσα από το Κέντρο Επιχειρησιακής Αριστείας, που καταγράφει έσοδα 350 χιλιάδων ευρώ, από διοργάνωση γραπτών εξετάσεων.

Στο μείζον θέμα της κτιριακής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, ο καθηγητής Αναγιωτός είπε πως, όταν αναλάμβαναν το 2016 οι Πρυτανικές Αρχές, είχαν να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο έργο, "μια Οδύσσεια", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σήμερα το Πανεπιστήμιο έχει κατορθώσει να αποδεσμεύσει 11 κτίρια που ενοικίαζε έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο, βάζοντας σταθερές βάσεις για την κτιριακή ανάπτυξη του.

Συγκεκριμένα, στον Α` πόλο, πέραν της λειτουργίας της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανέγερσης τριών νέων κτιρίων, εξασφαλίστηκε η κατοχή του κτιρίου του πρώην Συνεργατικού Ταμιευτηρίου και γίνονται διαβουλεύσεις για απόκτηση του κτιρίου της πρώην Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Στον Β` πόλο λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2017 η Κλινική Αποκατάστασης (ο πρώτος ιδιόκτητος χώρος), ενώ προωθείται ο σχεδιασμός για αξιοποίηση του χώρου ανατολικά του παλιού νοσοκομείου Λεμεσού και της Τεχνικής Σχολής Λεμεσού, η οποία θα μετακινηθεί στα επόμενα χρόνια.

Ως ιδιαίτερο επίτευγμα, καταγράφουν οι απερχόμενες Πρυτανικές Αρχές, την εξασφάλιση 90.000 τ.μ. γης στον πρώην βρετανικό οικισμό "Βερεγγάρια", στα Κάτω Πολεμίδια, όπου θα ανεγερθούν, στο πλαίσιο του Γ` πόλου ανάπτυξης, φοιτητικές εστίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, πανεπιστημιακά εργαστήρια και κέντρα καινοτομίας. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στη διαδικασία χωροθέτησης των κτιρίων και σε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, για εξασφάλιση δανείου προς κάλυψη του κόστους ανέγερσης των ιδιόκτητων εστιών.

Ο καθηγητής Αναγιωτός υπογράμμισε, παράλληλα την πρόσφατη επίτευξη συμφωνίας με το Δήμο Λεμεσού και τον ΚΟΑ, για την ανακατασκευή του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ, μετά την χορηγία 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αναφερόμενος στη διεθνή αναγνώριση, υπέδειξε τις σημαντικές διακρίσεις που το ΤΕΠΑΚ καταγράφει, τα τελευταία χρόνια, στις δυο από τις τρεις σημαντικότερες και παγκοσμίου φήμης λίστες κατάταξης, την Times Higher Education και Shanghai List, ενώ υπογράμμισε τη συνεχή ανοδική πορεία στο "The World University Rankings", όπου τα τελευταία χρόνια, το ΤΕΠΑΚ είναι το πρώτο από τα πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαχείριση της δημόσιας εικόνας και στην αποκατάσταση της φήμης και αξιοπιστίας του Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια της θητείας των Πρυτανικών Αρχών, με τον καθηγητή Αναγιωτό να συγχαίρει ιδιαίτερα τους λειτουργούς του Γραφείου Προβολής και Επικοινωνίας, που διαχειρίστηκαν " αυτή τη δύσκολη περίοδο, με τη θετική προβολή του Πανεπιστημίου, ώστε σήμερα να έχουμε μια καλύτερη εικόνα από τους γονείς, τους φοιτητές, την κοινωνία και την Πολιτεία".

Τέλος, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο των νέων Πρυτανικών Αρχών, που θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και όπως συνεχίσουν "την μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνουμε", για το καλό του Πανεπιστημίου, της Λεμεσού και της Κύπρου γενικότερα.

Εκ μέρους του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, ο Πρόεδρος του, Πανίκος Φιλίππου, ευχαρίστησε την απερχόμενη ηγεσία των Πρυτανικών Αρχών για την αγαστή, εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία, όπως είπε.

Αυτά τα οποία έχουν αναφερθεί, συνέχισε, είναι μεγάλα επιτεύγματα που έχουν δώσει μια ανοδική δυναμική στο πανεπιστήμιο και στα μάτια του κόσμου, "που ήταν ένα πράγμα που έλειπε και που καταφέραμε, το ΤΕΠΑΚ να σχολιάζεται θετικά".

Υπενθυμίζεται πως νέος Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ αναλαμβάνει, ο καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, η υποψηφιότητα του οποίου ήταν και η μοναδική στις πρόσφατες Πρυτανικές Εκλογές, όπως και για τη θέση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και του Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού, τις οποίες καταλαμβάνουν ο καθηγητής Παντελής Κελίρης και ο καθηγητής Παναγιώτης Θεοδοσίου, αντίστοιχα.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση