Οι γυναίκες και τα άτομα κάτω των 35 είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άγχοςΟι γυναίκες και τα άτομα κάτω των 35 ετών (ανεξαρτήτως φύλου), έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώνουν έντονο άγχος σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, έδειξε, επίσης, ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής είναι πιθανότερο να υποφέρουν από άγχος, σε σχέση με τους κατοίκους άλλων χωρών. Επιπλέον, οι αγχώδεις διαταραχές φαίνεται να είναι συχνότερες μεταξύ των ομοφυλοφίλων, ανδρών και γυναικών, καθώς και των αμφιφυλοφίλων.

Εκτιμάται ότι εκτιμάται ότι πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος, ενώ στις ΗΠΑ το ετήσιος κόστος τους υπολογίζεται στα 42,3 εκατ. δολάρια. Το χαμηλότερο ποσοστό ανθρώπων που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές παρατηρείται στην Ανατολική Ασία (κάτω από 3%).

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα που ο καθένας μας βιώνει κατά καιρούς. Ωστόσο, οι αγχώδεις διαταραχές είναι διαφορετικές και μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ανθρώπου να ζει μια φυσιολογική ζωή, καθώς για τα άτομα με διαταραχές άγχους, η ανησυχία και ο φόβος είναι σταθερά συναισθήματα στην καθημερινότητά τους.

Στη σχετική έρευνα, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι το άγχος μειώνει την ποιότητα ζωής, την παραγωγικότητα στην εργασία και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας, γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα.

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι συχνές σε άτομα που ήδη βιώνουν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια ή καρκίνο. Ενδεικτικά, το 11% όσων έχουν καρδιαγγειακή νόσο, πάσχουν επίσης από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 32% για όσους πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό "Brain and Behavior".


Αναζήτηση